Η Σταματίνα Ξιάρχου παρουσιάζει τις… τέχνες των μουσών – Καλικάντζαροι και ξωτικά
10/12/2021

«Καλικάντζαροι και ξωτικά»


Είναι γνωστοί σε όλους μας οι καλικάντζαροι και τα ξωτικά, οι πονηρές αυτές υπάρξεις που εμφανίζονται την παραμονή των Χριστουγέννων έως και τα Άγια Θεοφάνεια. Σκοπός τους, είναι πως θα καταστρέψουν τους ανθρώπους και τη Γη αφού όλο το χρόνο με τα τσεκούρια τους πελεκούν τις κολώνες της Γης. Τα ονόματά τους πολλά – Καλιβρούσιδες, λυκοκατζούλια, κακανθραπίσματα, παγανά, σκαρκατζούλια!

Οι καλικάντζαροι ως κακά πνεύματα έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τα πονηρά πνεύματα των αρχαίων, τις Κήρες, τις Αρπίνες και τις Ερυνίες και αρπάζουν τις ψυχές των ανθρώπων φέρνοντας την εκδίκηση και τον θάνατο. Είναι άσχημοι με κόκκινα μάτια, μαύροι με τριχωτό σώμα και τα κεφάλια του αναπαρίστανται μορφές ζώων.

Στην Κύπρο για παράδειγμα που τους ονομάζουν πλανήταρους τους έδιναν διάφορα φαγώσιμα για να τους καλοπιάνουν. Κακοί και δύστροποι ζουν στα έγκατα της Γης και προσπαθούν να κόψουν τα θεμέλια της Γης, όμως καθώς δεν υπάρχει συνεννόηση μεταξύ τους λόγω της διχόνοιας τους, δεν τελειώνουν ποτέ την δόλια δουλειά τους και δεν φτάνουν ποτέ στον σκοπό τους.

Σε πολλά χωριά της πατρίδας μας οι νοικοκυρές διώχνουν τους καλικάντζαρους με διάφορους τρόπους. Η φωτιά και τα σκόρδα ήταν τα όπλα τους. Κρεμούσαν τα σκόρδα στις πόρτες κι είχαν το τζάκι πάντα αναμμένο με τη φωτιά να καίει δυνατά μέρα – νύχτα, καθώς έριχναν τα παλιά ρούχα για να τα μυρίζουν και να φεύγουν.

Κατά την παράδοση, οι καλικάντζαροι ήταν ψυχές που κακοτύχησαν στη ζωή τους και μεταμορφώθηκαν σε ξωτικά με άσχημες μορφές.

Οι νοικοκυραίοι καλούσαν τους παππάδες να αγιάσουν τα σπίτια τους με το θυμιατό του!

Και λέγαν οι καλικάντζαροι:

Φεύγετε να φεύγουμε

Έρχεται ο τρελοπαπάς

Με την αγιαστούρα του.

Μας άγιασε μας έβρεξε

Και μας κατέκαψε!

 Ξιάρχου Σταματίνα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ